Hastalıklar artıyor: “Türkiye’de 100 bin aile aşı karşıtı”

Bebek Ölümlerinde Yüzde 40’a Varan Azalma!

Son yıllarda gelişen aşı teknolojileri, bebek ölümlerini önemli ölçüde azalttı. 1974 yılından bu yana 154 milyon insanın hayatını kurtaran aşılar, artık dakikada altı kişinin yaşamını kurtarıyor.

Sıtma, HPV, kolera, dang humması ve menenjit gibi ölümcül hastalıklar için geliştirilen yeni aşılar, insan hayatını her yaşta koruyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2025 aşı haftasını “Herkes için aşı mümkün” temasıyla kutluyor. Ancak, pandeminin ardından dünya genelinde aşı karşıtlığının artması endişe verici bir durum haline geldi.

Özellikle kızamık gibi çocukluk hastalıklarının yeniden artış göstermesi, aşı karşıtlığının etkilerini net bir şekilde ortaya koyuyor. Avrupa ve Orta Asya’da kaydedilen kızamık vakalarının son 25 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı ortak raporlarla doğrulandı.

Türk Tabipleri Birliği’nin Sağlık Bakanlığı’ndan derlediği verilere göre, Türkiye’de çocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısı 2011 yılında sadece 183 iken günümüzde 100 bini aşmış durumda.

Aşı karşıtı eğilimlerle mücadele etmek adına, ailelere aşısızlığın potansiyel riskleri detaylı bir şekilde anlatılarak bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. Eğer aşı yaptırmama konusunda ısrar devam ederse, yasal süreç başlatılıyor.

İl Sağlık Müdürlükleri, konuyu yasal çerçevede ele alarak mahkemelere taşıyor. Mahkeme kararlarıyla çocuklar için sağlık tedbirleri alınabiliyor. Doktorlar, aşı karşıtlığının toplum sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğu konusunda uyarılarda bulunuyor.

Related Posts

AB: İran nükleer silaha sahip olamaz ama bunu önlemenin yolu diplomasidir

AB: İran nükleer silaha sahip olamaz ama bunu önlemenin yolu diplomasidir

Bir Air India uçağında daha sorun yaşandı: Teknik arıza şüphesi seferi iptal ettirdi

Hong Kong’dan Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’ye giden “Air India” uçağında teknik arıza yaşandığından şüphelenildi. Uçak, seferini iptal ederek kalkış noktasına geri döndü.

Savaşın ardındaki strateji: İran’da rejim değişikliğinin kapısı mı aralanıyor? Hamaney’in liderliği tarihi bir sınavla karşı karşıya

İsrail’in İran’a yönelik son saldırıları sadece nükleer tesisleri hedef almıyor. Peki, gerçekten amaç İran’da rejim değişikliği mi? Hamaney’in liderliği tarihî bir sınavda; bölgeyi sarsacak bu gerilimde perde arkasında neler yaşanıyor?

Son dakika… İran ve İsrail arasında çatışmalar devam ediyor: Balistik füzeler Tel Aviv’i vurdu! Trump’tan barış açıklaması

İsrail’in İran’a yönelik hava saldırılarıyla başlayan çatışmalar dördüncü gününde de sürüyor. İsrail’in Tahran, Tebriz ve İsfahan başta olmak üzere çeşitli şehirlere düzenlediği saldırılara misilleme yapan İran, Tel Aviv ve Hayfa’yı vurdu. İsrail ordusu, sivillere sığınaklarda kalmaları uyarısı yaptı. ABD Başkanı Donald Trump ise yeni bir açıklama yaparak İran-İsrail çatışmasının yakında bitebileceği sözlerini yineledi. Trump, barış sağlanamaması durumunda ABD’nin çatışmaya dahil olabileceğini dile getirdi.

BM’den İsrail ve İran’a çatışmaları sona erdirme çağrısı

BM’den İsrail ve İran’a çatışmaları sona erdirme çağrısı

İstanbul’dan İran’a… Hava sahası kapandı, otobüslerle sefer başladı

İsrail’le İran arasında devam eden gerilimin ardından hava sahaları kapatılırken Türkiye’de bulunan İranlılar ülkelerine otobüslerle gitmeye başladı. Oluşan yoğunluk nedeniyle turizm firmaları ek seferler koydu.