Bu özel etiketler, telefon ve tabletlerde artık mecburi olacak

AB, Akıllı Telefonlar ve Tabletler İçin Yeni Etiket Kurallarını Hayata Geçiriyor

Avrupa Birliği (AB), akıllı telefonlar ve tabletler için yeni etiket kurallarını hayata geçiriyor ve 20 Haziran’dan itibaren cihazlarda görünmeye başlayacak. Bu etiketler, ürünlerin enerji verimliliği, dayanıklılığı ve onarılabilirlik seviyeleri hakkında bilgi sağlayacak. Benzer şekilde, ev aletleri ve televizyonlar için kullanılan etiketleme modeline dayanan sistem, kullanıcıların çevresel etkileri hakkında daha bilinçli tercihler yapmalarını sağlayacak.




Yeni etiketler, enerji verimliliğini A’dan G’ye kadar derecelendirerek, kullanıcılara cihazların çevresel etkileri hakkında daha bilinçli tercihler yapma imkanı sunacak. Etiketler ayrıca pil ömrü, mevcut şarj döngüsü sayısı, onarılabilirlik ve dayanıklılık için ayrı harf notları içerecek. Ayrıca toza ve suya dayanıklılık bilgilerini IP sınıflandırmasıyla gösterecek.

Bu yeni düzenleme sadece akıllı telefon ve tabletleri değil, kablosuz sabit hatlı telefonları da kapsayacak. Ancak, rulo şeklinde yuvarlanabilir ekranlara sahip akıllı telefonlar şu anda bu kapsamın dışında tutulmaktadır. Windows tabanlı tabletler ise, bilgisayarlar için belirlenen farklı düzenlemeler çerçevesinde değerlendirilecektir.

Yeni etiketleme sistemi, AB’nin cihaz satışıyla ilgili getirdiği tek yenilik değil. Bölgede satışa sunulan donanım ürünlerinin artık “eko tasarım gereksinimlerini” karşılaması zorunlu hale gelmiştir. Bu gereksinimler, cihazların onarılabilir olmasını sağlamak için yedek parça teminini zorunlu kılmaktadır.

Eko Tasarım Gereksinimleriyle Neler Değişiyor?

Eko tasarım gereksinimleri kapsamında, cihazlarda 800 şarj döngüsü sonrasında kapasitesinin en az %80’ini koruyabilen pillerin kullanılması gerekmektedir. Ayrıca, minimum standartların ötesinde çizik ve düşmelere karşı dayanıklılık özellikleri ve kaynak kodu sunumu sonrası altı ay içinde işletim sistemi güncellemelerinin sağlanması gibi zorunluluklar bulunmaktadır.

Bu düzenlemeler, cihazları yalnızca çevre dostu yapmakla kalmayıp, aynı zamanda kullanıcılar için daha uzun ömürlü ve erişilebilir hale getirmeyi hedeflemektedir. Tüketiciler, bu yeni kurallar sayesinde hem ekonomik hem de sürdürülebilir seçeneklere yönelebilecektir.

Related Posts

HAVELSAN ve Türk Dil Kurumu işbirliğiyle “Türkçe” teknolojiye entegre edilecek

HAVELSAN ve Türk Dil Kurumu işbirliğiyle “Türkçe” teknolojiye entegre edilecek

Şarj ederken dikkat: Piller hakkındaki şehir efsaneleri

Telefonlarımızdan fenerlerimize kadar hayatımızın her alanında pili kullanıyoruz. Ancak pek azımız pillerin nasıl çalıştığını biliyor ve teknoloji sürekli gelişiyor. Bu nedenle yıllardır doğru sanılan bazı “pil efsaneleri” hâlâ yaygın. İşte doğru bilinen yanlışlar ve bilimin söylediği gerçekler…

Antarktika’nın derinliklerinde saklı sır! Buzulların altındaki gizemli dünya

Antarktika’nın kalın buz tabakalarının altında, bilim insanlarını hayrete düşüren bir gizli dünya gün yüzüne çıktı. Yüzlerce metre derinlikte yer alan yeraltı nehirleri ve daha önce bilinmeyen ekosistemler, küresel iklim değişikliğinin etkisiyle …

iOS 26 geliyor: İşletim sistemine dair konuşulan tüm yenilikler

Apple’ın yarın duyurusuna imza atacağı yeni iOS sürümü ile ilgili yapılması beklenen tüm yeniliklere yakından bakıyoruz.

En güçlü roket: Starship 9’uncu kez test edildi 30 dakika sonra kontrolden çıktı

Milyarder iş adamı Musk’ın SpaceX şirketinin geliştirdiği Starship uzay roketi, 9’uncu uçuş testini yaptı. Test başladıktan 30 dakika sonra roketle bağlantı kesildi.

Okyanusun derinliklerinde tarihi değiştirecek 140 bin yıllık keşif

Bilim insanları, deniz tabanında bir antik şehrin izlerine işaret edebilecek kanıtlar bulduklarını belirtti. Bu keşif, insanlık tarihine dair bildiklerimizi değiştirebilir.