Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, üniversite kulüplerinin 50 yılı aşkın süredir kullandığı, Güney Kampüs I. Erkek Yurdu’nun alt katındaki kulüp odalarını boşalttı. Kulüplerinin eşyalarını rutubetli odalara yerleştirilen öğrenciler, Boğaziçi Üniversitesi kültürünün ayrılmaz bir parçası olan kulüp geleneğine karşı çıkan bu harekete tepkili.
Yurt kapasitesi yaratmak üzere kulüp odalarını boşalttığını söyleyen okul yönetimi, bu hamle ile yaklaşık 100 öğrenci için çözüm oluşturmuş oldu, ancak kapasitede hâlâ 800 civarı açık olduğu belirtiliyor.
“Üniversiteden şeffaf bir açıklama bekliyoruz”
18 Ağustos 2023 Cuma günü, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, kulüp odalarının taşınmasına dair itirazlarını kamuoyuna duyurmak ve eşyalarını korumak amacıyla kulüp odalarının bulunduğu Güney Kampüs I. Erkek Yurdu’nda buluşmuştu. Öğrenciler itirazlarını belirtmelerine rağmen okul yönetimi gerekirse polis zoruyla kulüp odalarının tahliye edileceğini söyledi.
Birçok değerli kulüp demirbaşı ve yıllarca birikmiş kulüp arşivlerinin iptidai koşullarda taşınmasına itiraz eden öğrenciler, fiziki arbede yaratan özel güvenlik ve sivil polis ile karşı karşıya geldi. Üniversite yönetiminin cuma günü yaşananlara dair hiçbir açıklama yapmayıp, Kredi Yurtlar Kurumu’yla (KYK) olan anlaşmasını ve barınma imkanı sağladığı toplam öğrenci sayısını duyurması ise dikkati çekti. Konuyla ilgili hem kulüplerde çalışma yürüten hem de yurtta kalan bir öğrenci, şunları aktardı:
“Okulun yurtlarında kalan bir kulüp üyesi olarak, okul yönetiminin KYK ile vardığı anlaşmayı, bizi polisle tehdit ettikleri günün ardından duyurmasını, kamuoyunu sakinleştirmeye ve bizi itibarsızlaştırmaya çalışma hamlesi olarak algılıyorum. Madem okul yönetimi belli anlaşmalar yapabiliyordu, niye kulüp odalarının taşındığı gün bunu duyurmayı bekledi? Öğrenciler olarak bizim önerilerimiz, okuldaki depreme dayanıklı D blok lojmanını bu senelik öğrencilere tahsis etme ve İBB ile anlaşıp konteyner yurtlar inşa etmekti. Bu önerilerimiz iki aydır bekletiliyor. Okul yönetimi, toplamda sağladığı yurt kontenjanını açıklayarak açığı örtmeye çalışıyor. Geçen seneyle karşılaştırdığımızda hala 800 civarında öğrenci açıkta. Okul yönetiminden açıkta kalan öğrencilerin sayısına ve bu açığı kapatmak için neden yıllardır çalışmalarımızı yürüttüğümüz kulüp odalarına ihtiyaç duyulduğuna dair şeffaf bir açıklama bekliyoruz.”
“Kulüp odalarımızdaki koşulların sağlanacağına dair hiçbir taahhüt yok”
Kulüp üyeleri, neden kulüp odasında kalmak istediklerini açıkladıkları bir video yayınladı. Videoda öğrencilerin, eşyalarının uygun koşullarda saklanmazsa can güvenliklerinin etkileneceğini ve yönetimin şu anki odaların sağladığı imkanları yeni taşınacakları yerde sağlayacaklarına dair hiçbir taahhüt almadıklarını söylemeleri dikkati çekiyor. Ayrıca öğrenci kulüpleri, yönetimden cevabını alamadıkları soruları kamuyla paylaştı.
“Öğrenci kulüplerinin eşyaları rutubetli odalara yerleştirildi”
Okul yönetimi, bu binadaki salonları kulüp odalarının paylaşımlı olarak kullanmasını önerirken öğrenciler, odaları tahliye edilen 27 kulübün buraya sığmayacağını ve her kulübe eski düzendeki gibi ayrı odalar tahsis edilmesi gerektiğini savunuyor.
Öğrencilerden mizahi cevap
Okul yönetiminin deprem güçlendirme çalışmaları sonucunda oluşacak kontenjan açığı için herhangi bir hazırlık yapmaması ve öğrencilerin önerilerini reddetmesine karşılık öğrenciler, Sertab Erener’in “Güle Güle Şekerim” adlı şarkısını uyarladı.
Ayrıca üniversite yerleşme sonuçlarının açıklanması üzerine kulüpler, mizahi bir dille Boğaziçi Üniversitesi’ne yeni gelen öğrencileri karşıladı:
Robert Kolej’den bu yana Boğaziçi Üniversitesi’nin 160 yıllık kültüründe Boğaziçi Üniversitesi kulüpleri çok önemli bir yer tutuyor. Boğaziçililerin “okul” olarak atfettikleri kulüplerden Genco Erkal, Cem Yılmaz, Gülse Birsel, Harun Tekin, Kardeş Türküler, Melike Şahin, Nil İpek vb. pek çok sanatçının yolunun geçtiği söyleniyor.