ABD’nin 28 büyük şehri batıyor

Şehirlerdeki Kent Arazilerinde Çökme Sorunu

Bir araştırmaya göre, 2015-2021 yılları arasında incelenen şehirlerde, kent arazilerinin en az yüzde 20’sinde çökme yaşandığı ortaya çıktı. Bu şehirlerin 28’inden 25’inde ise çökme oranı yüzde 65’in üzerine çıkıyor.

Yaklaşık 34 milyon insanın yaşadığı bu şehirlerdeki çökmenin, genellikle kentleşme, kuraklık ve deniz seviyesindeki yükselmeye bağlı olduğu belirtiliyor.

Uzmanlara göre, bu durum altyapı güvenliği ve sel riski açısından ciddi sorunlara yol açabilir.

En Çok Etkilenen Şehirler

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Leonard Ohenhen liderliğindeki bir ekip tarafından yapılan çalışmada, yüzeyin yüzde 98’inden fazlasında çökme gerçekleşen şehirler arasında Chicago, Dallas, Columbus, Detroit, Fort Worth, Denver, New York, Indianapolis, Houston ve Charlotte bulunmaktadır.

Özellikle Houston, yılda 5 milimetreden fazla çökme yaşanan bölgeler arasında en çok etkilenen şehir konumunda. Şehrin yüzde 40’ında bu oran aşılmış durumda ve yüzde 12’sinde yılda 10 milimetreden fazla çökme yaşanmaktadır.

Bu durumun ana nedenleri arasında yeraltı suyunun aşırı kullanımı ve petrol ile gaz çıkarımı bulunmaktadır.

Altyapıda Sessiz Tehlike

Yapılan araştırmaya göre, yüksek risk taşıyan alanlarda 29 binden fazla binanın bulunduğu belirlendi. Uzmanlara göre, yer seviyesindeki çöküşler genellikle sessizce ilerler ve altyapı hasarları genellikle ancak kritik aşamaya ulaşıldığında fark edilir.

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Manoochehr Shirzaei, “Bu riskler genellikle hızla büyüyen şehirlerde daha da artmaktadır. Altyapı yavaşça zarar görebilir ve etkileri genellikle büyük hasarlarla kendini belli eder” diye açıkladı.

Çözüm Yolları

Uzmanlar, yeraltı suyu kullanımının azaltılmasının şehirlerdeki çökme sorununu yavaşlatabileceğini belirtiyor. Ancak çözüm, her şehrin büyüklüğüne, jeolojik yapısına ve maruz kaldığı risklere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Deniz seviyesinin yükseldiği kıyı şehirlerinde tuzlu su istilasına karşı önlemler alınması ve fırtına dalgalarına dayanıklı altyapılar inşa edilmesi önerilirken; sel riski bulunan New Orleans gibi bölgelerde arazinin yükseltilmesi veya drenaj sistemlerinin güçlendirilmesi gerekebileceği belirtiliyor.

Çalışma Nature Cities dergisinde yayımlandı.

Related Posts

Zelenski, ‘barıştan önce’ tam ateşkes istiyor

Zelenski, Rusya ile doğrudan görüşmelere başlamadan önce 12 Mayıs’ta tam ve koşulsuz bir ateşkes ilan edilmesini istedi. Ukrayna yönetimi, İstanbul’da planlanan müzakerelere ancak silahlar sustuktan sonra katılacaklarını belirtti.

ABD Başkanı Trump: Çin ile ilerleme kaydettik

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile İsviçre’de yapılan ticaret görüşmelerinin çok iyi geçtiğini ve büyük ilerleme kaydedildiğini bildirdi. ABD Başkanı Trump, Truth Social hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulundu. İsviçre’de Çin ile çok iyi bir …

AB’den ateşkes çağrısı: Top artık Rusya’nın sahasında

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’da tam ve şartsız 30 günlük ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu. Von der Leyen, yaptığı açıklamada “Top artık Rusya’nın sahasında. Ateşkesin ihlali halinde Rusya’ya yönelik güçlü baskıyı sürdürmeye ve daha sert yaptırımlar uygulamaya hazırız” dedi.

Tokayev ve Maduro, Moskova’da bir araya geldi

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Rusya’nın daveti üzerine katıldığı 80. Zafer Yılı anma etkinlikleri kapsamında Moskova’da Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile bir araya geldi. Görüşmeye dair açıklama Akorda Basın Servisi …

CHP’den Van’da tarihi miting… Gözler Özgür Özel’e çevrildi: Ne mesaj verecek?

CHP’nin “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitinglerinin bugünkü adresi Van. CHP lideri Özel, sabah saatlerinde “Önemli mesajlarımız olacak” diyerek Van mitingini işaret etmişti. Özel’in, terör örgütü PKK’nin dünkü “fesih kongresi” duyurusunun ardından vereceği mesajlar merak ediliyor.

New York borsası düşüşle kapandı

New York borsası düşüşle kapandı