EYT, SSK, Bağ-Kur… Emeklilik planlamasında kritik 15 kural

Sosyal Güvenlik Sistemine Dair Emeklilik Planlaması Nasıl Yapılmalı?

Sosyal güvenlik sistemi içinde birçok kişi, emeklilik planlaması yaparken hangi statüden emekli olacaklarını ve eksik prim günlerini nasıl tamamlayacaklarını merak ediyor. Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, konuyla ilgili kritik bilgileri ve dikkat edilmesi gereken noktaları Dünya Gazetesi’ndeki köşe yazısında detaylı bir şekilde ele aldı.

2006 yılında SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı’nın SGK çatısı altında birleşmesi emeklilik sürecini basitleştirse de, 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olanlar için emeklilik statüsü, son 2520 gün içindeki prim ödemelerine göre belirleniyor. Bu durumda, SSK (4/A), Bağ-Kur (4/B) veya Emekli Sandığı (4/C) statülerinden hangisinde daha fazla prim günü varsa, o statüden emekli olunuyor.

Özel banka ve borsa sandıklarının da hesaba katıldığı bu süreçte, 08/09/1999 tarihinden önce işe başlayanlar için EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kapsamında yaş şartı aranmazken, bu tarihten sonra sigortalı olanlar için yaş, prim günü ve sigortalılık süresi gibi kriterler önem kazanıyor.

Emeklilik planlaması yaparken, ilk sigortalı olunan tarih, son prim statüsü, eksik günlerin durumu, borçlanma imkanı, isteğe bağlı sigortalılık ve yurtdışı borçlanması gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Erdursun, özellikle isteğe bağlı sigorta ödeyenlerin primlerinin Bağ-Kur statüsünde değerlendirildiğini ancak son 2520 günde SSK primlerinin ağırlık kazanması durumunda 4/A statüsünden emekli olabileceğini belirtiyor.

Erdursun, emeklilik sürecinde sağlıklı bir yol izlemek adına vatandaşların e-Devlet üzerinden SGK hizmet dökümlerini alarak kendi durumlarını analiz etmeleri gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, sahte sigortalılığın ciddi sonuçları olabileceğine dikkat çekerek, herkesin yasal ve doğru yollardan emekli olması gerektiğinin altını çiziyor. Özellikle SSK emekliliğinin daha az primle daha yüksek maaş alma avantajına sahip olduğunu belirten Erdursun, emeklilikte statü seçiminin kritik önem taşıdığını vurguluyor.

Related Posts

Bakan Göktaş açıkladı: Evlenecek gençlere indirim müjdesi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 8 Nisan’da başvuruları başlayan doğum yardımlarına 287 bin 518 ailenin başvurduğunu açıkladı. Göktaş, “İlk ödemelerimizi Anneler Günü’nün de içerisinde olduğu Mayıs ayında annelerimizin hesaplarına yatıracağız” dedi.

Uyarı yapıldı: 4 milyon 237 bin kişinin ehliyeti geçersiz olabilir!

Eski tip sürücü belgesi kullanan 4 milyon 237 bin kişi, 31 Temmuz’a kadar yenileme işlemi yapmazsa ehliyetleri geçersiz hale gelecek.

Ev hayali kabusa döndü: Deprem sonrası ev sahipleri zam üstüne zam yaptı

İstanbul’da deprem sonrası kiralık konut fiyatları rekor seviyelere tırmandı. Özellikle 0-4 yaş arası yeni konutlarda kira bedelleri, bazı ilçelerde 134 bin TL’yi aştı.

Edremit zeytinyağına ‘mükemmellik’ ödülü

İtalya’da uluslararası düzeyde akredite olmuş ilk ve en önemli profesyonel tadımcılar derneklerinden biri olan OLEA tarafından organize edilen “L’Oro d’Italia” (İtalya’nın Altını) ve “L’Oro del Mediterraneo” (Akdeniz’in Altını) yarışmasında ilk defa bir Türk üretici ödüle layık görüldü.

Türk Kızılay’ın vekaletle kurban kesim fiyatı belli oldu

Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, bu yıl vekaletle kurban kesimi bedelinin “yurt içi” ve “Filistin Gazze” kategorisi için 13 bin 250 lira, “yurt dışı” için 5 bin 250 lira olarak belirlendiğini duyurdu.

Karadeniz Bölgesi’nin su ürünleri ihracatı 62 milyon doları aştı

Karadeniz Bölgesi’nden yılın 3 ayında yapılan su ürünleri ihracatı 62 milyon 66 bin 491 dolara ulaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir