ABD’nin 28 büyük şehri batıyor

Şehirlerdeki Kent Arazilerinde Çökme Sorunu

Bir araştırmaya göre, 2015-2021 yılları arasında incelenen şehirlerde, kent arazilerinin en az yüzde 20’sinde çökme yaşandığı ortaya çıktı. Bu şehirlerin 28’inden 25’inde ise çökme oranı yüzde 65’in üzerine çıkıyor.

Yaklaşık 34 milyon insanın yaşadığı bu şehirlerdeki çökmenin, genellikle kentleşme, kuraklık ve deniz seviyesindeki yükselmeye bağlı olduğu belirtiliyor.

Uzmanlara göre, bu durum altyapı güvenliği ve sel riski açısından ciddi sorunlara yol açabilir.

En Çok Etkilenen Şehirler

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Leonard Ohenhen liderliğindeki bir ekip tarafından yapılan çalışmada, yüzeyin yüzde 98’inden fazlasında çökme gerçekleşen şehirler arasında Chicago, Dallas, Columbus, Detroit, Fort Worth, Denver, New York, Indianapolis, Houston ve Charlotte bulunmaktadır.

Özellikle Houston, yılda 5 milimetreden fazla çökme yaşanan bölgeler arasında en çok etkilenen şehir konumunda. Şehrin yüzde 40’ında bu oran aşılmış durumda ve yüzde 12’sinde yılda 10 milimetreden fazla çökme yaşanmaktadır.

Bu durumun ana nedenleri arasında yeraltı suyunun aşırı kullanımı ve petrol ile gaz çıkarımı bulunmaktadır.

Altyapıda Sessiz Tehlike

Yapılan araştırmaya göre, yüksek risk taşıyan alanlarda 29 binden fazla binanın bulunduğu belirlendi. Uzmanlara göre, yer seviyesindeki çöküşler genellikle sessizce ilerler ve altyapı hasarları genellikle ancak kritik aşamaya ulaşıldığında fark edilir.

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Manoochehr Shirzaei, “Bu riskler genellikle hızla büyüyen şehirlerde daha da artmaktadır. Altyapı yavaşça zarar görebilir ve etkileri genellikle büyük hasarlarla kendini belli eder” diye açıkladı.

Çözüm Yolları

Uzmanlar, yeraltı suyu kullanımının azaltılmasının şehirlerdeki çökme sorununu yavaşlatabileceğini belirtiyor. Ancak çözüm, her şehrin büyüklüğüne, jeolojik yapısına ve maruz kaldığı risklere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Deniz seviyesinin yükseldiği kıyı şehirlerinde tuzlu su istilasına karşı önlemler alınması ve fırtına dalgalarına dayanıklı altyapılar inşa edilmesi önerilirken; sel riski bulunan New Orleans gibi bölgelerde arazinin yükseltilmesi veya drenaj sistemlerinin güçlendirilmesi gerekebileceği belirtiliyor.

Çalışma Nature Cities dergisinde yayımlandı.

Related Posts

Ümraniye’de yangın paniği! Ekipler bölgeye sevk edildi

İstanbul Ümraniye’de 4 katlı bir binanın giriş katındaki hediyelik eşya dükkanında yangın çıktı. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

Aytunç Erkin: Bahçeli’nin gözden kaçan cümlesi; “PKK’dan YPG’ye muhtemel geçiş ve intikallerin denetim ve kontrolü…”

Aytunç Erkin: Bahçeli’nin gözden kaçan cümlesi; “PKK’dan YPG’ye muhtemel geçiş ve intikallerin denetim ve kontrolü…”

Projesi mühürlenmişti… Müteahhitten skandal sözler: İmamoğlu’na ‘çete üyesi’ dedi

Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan’ın tutukluluğunun ardından inşaatına hemen başlanan ‘Şişli’nin Kanal İstanbul’ projesinin müteahhidi İBB Başkanı İmamoğlu ve Şahan’a “çete üyesi” dedi, projeye kesilen cezaların ise rüşvet olduğunu iddia etti.

Ünlü jokey Halis Karataş attan düştü: TJK’dan ilk açıklama geldi

İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda bugünkü 1. koşu öncesinde Atamanbey isimli attan düşen jokey Halis Karataş, sağlık kontrolü için hastaneye sevk edildi. TJK yetkilileri, Karataş’ın omzundan yaralandığını ancak tedavisinin devam ettiğini açıkladı.

Özgür Özel: En büyük kayıp, ölümlerin sıradanlaşmasıdır

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “AK Parti iktidarında bugüne kadar yaşanan en büyük iş kazasının, 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma faciası olduğunu biliyoruz. Ancak en büyük kayıp, yalnızca o gün yaşanan can kaybı değil, ölümlerin sıradanlaşmasıdır” dedi.

Yeni trafik cezaları Meclis’te: Telefonla konuşan sürücü servet ödeyecek!

AKP milletvekilleri tarafından hazırlanan kanun teklifiyle, ölümlü veya yaralamalı trafik kazalarında olay yerinden ayrılan sürücülere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesine yönelik düzenleme yapılacak. Ayrıca trafikte halinde telefonla konuşan sürücülere verilecek para cezası da ilk ihlalde 5 bin, ikinci ihlalde 10 bin TL’ye yükseltilecek.